Земята има нов дом

Публикувано на

Мащабната мозайка от цветни капачки „Земя“ се нанесе в своя дом – Национален музей „Земята и хората“ на 12 май 2022 г.

Над 300 малки и големи творци поставиха своя капачка в големия цветен пъзел по повод „Часа на Земята“, организиран от  WWF-България на 26 март 2022 г. Участниците подредиха над 4000 капачки под формата на планетата Земя. С арт-ателието „МозайКАП“ Център АЛОС се включи в екологичното събитие, което отбелязват милиони хора от над 7000 града в 180 държави. Помощници в ателието бяха ученици от ПГИИ „Проф. Н. Райнов“ – София.

„Щастливи сме, че можем да се включим в глобалния призив за споделена грижа за добруването, природата и мира на планетата. Мозайката е символ на изявена обща позиция в защита на Земята. Хубаво е, че можем с поставянето дори само на една капачка да заявим, че ни е грижа за последствията от действията ни. Защото големите промени започват с всеки наш дребен ежедневен жест“. – споделя Росица Маринова, автор на мозайката.

Можете да се насладите на цветното пано в централното фоайе на Национален музей „Земята и хората“.  То е вече част от постоянната експозиция на музея. При монтажа, домакините предложиха смела идея, да направим двойно по-голяма мозайка на Слънчевата система. Приемаме предизвикателството! Следете подробности за следващото ателие на FB https://www.facebook.com/centerALOS. Можете да се включите и вие.

С поставянето на мозайката в новия й дом, вече и Музея „Земята и хората“ се присъедини към партньорската мрежа на Програма  „Образование чрез изкуство“ на АЛОС, наброяваща над 20 музея в страната. Ателието „МозайКАП“ по повод „Часа на Земята“ е част от програмата и се реализира с подкрепата на СП „Култура“ – 2022.

Събитието е част от Годишната програма на АЛОС за 2022, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.