Лятна сцена

Публикувано на

Специално за фестивала на изкуствата „Включи града“ в Бургас екип на Център АЛОС проектира и изгради лятна сцена под формата на арт инсталация в крайморския парк на града. Инициативата се осъществи в уъркшоп за художествени инсталации с ученици от специалностите „Сценичен костюм“  и „Рекламна графика“ на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в гр. Бургас. Уъркшопът бе част от обученията в Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, която нашата организация поддържа и развива вече шеста година.

Реализацията бе осъществена от 14 до 16 юни. Включваше теоретична част с лекция, снимки и видеа, проведена в сградата на училището, и практическа работа, извършена на открито в крайморския парк. Под ръководството на екипа на АЛОС младите артисти изградиха обемни цветни модули с разнообразни форми. Оформиха гръб на сцена с модули, изработени от ликра и други текстилни материали, тел, дървени летви и въжета. На дърветата, обграждащи сцената бяха опънати артистични цветни „сенници“, обтегнати с полиспаси и въжета. Всички елементи бяха подредени в обща композиция, която дава цялостна визия на сцената и на местата за публика.

Така създадената сцена с реализираните там концерти и театрални представления бе една от основните локации на фестивала „Включи града“. Изказваме благодарност на Община Бургас, които задържаха, ползваха и поддържаха сцената и през летния сезон, далеч след приключването на фестивала.

Това е третото участие на Център АЛОС във фестивала. През 2015 г. екип на нашата организация изгради интерактивна инсталация, този път в уъркшоп с ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ от Сливен, а през 2016 г. проведе фотографско ателие „Рисуване със светлина“.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.

Снимки