Изложба „25 авторски арт алтернативи“

Публикувано на

25_aaa_05Център АЛОС е партньор в организацията на изложбата „25 авторски арт алтернативи“ на сдружение „Изкуство в действие“. Изявата се провежда от 22 октомври до 6 ноември 2015 г. в Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство САМСИ в София. В нея са представени част от творческите постижения на три поколения автори, свързани с дейността на най-старото артистично сдружение в България – „Изкуство в действие“. Изложбата е по повод двайсет и петата годишнина на сдружението. Обединява творбите на 30 артисти и документация за част от артистичните и образователните проекти на организацията, реализирани през последния четвърт век.

Наред със създадени специално за изложбата инсталации и концептуални творби, експозицията представя документални фотографии, принтове и видеоматериали, които отразяват основни раздели от дейността на „Изкуство в действие“, в това число: участия в международни и регионални фестивали за съвременно изкуство, изложби, художествени акции, пърформанси и културно-образователни проекти в страната и чужбина.

В концепцията на изявата се акцентира върху различието и уникалността в развитието на „Изкуство в действие“ в сравнение със съществуващите арт формации в България. В изявите на сдружението се включват индивидуални автори и групи с разнообразни стилови и тематични предпочитания, които се изразяват в различни сфери на изкуството. Това многообразие функционира на принципа на свободни взаимоотношения между членуващите автори, необвързаност с конкретни места за реализация и търсене на възможности за работа в интернационални екипи.

В изложбата участват: Александър Иванов, Антония Дуенде, Борис Сергинов, Боян Бахрин, Венцислава Стоянова, Вяра Грънчарова, Георги Ружев, Георги Ямалиев, Десислава Цонева, Добрин Атанасов, Добрин Пейчев, Иван Ямалиев, Иво Димитров, Калин Плугчиев, Климент Атанасов, Лиляна Дворянова, Луизе Шрьодер, Люба Димитрова, Любен Кулелиев, Любомир Велев, Майа Антова, Мая Жалова, Милена Банковска, Моника Михайлова, Николай Иванов, Ния Пушкарова, Орлин Дворянов, Светослав Битраков, Стела Инчовска.

Куратор е Орлин Дворянов.

Освен център АЛОС, партньори по проекта са: „Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство“ САМСИ; Народно читалище „Антон Страшимиров“ (кино „Влайкова“); Катедра „Изобразително изкуство“ при Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Снимки: