Преподавай трудно – дискусия

Публикувано на

“Къде се корени скъсаната връзка в отношенията родители-учители-ученици?” беше въпросът, върху който разсъждавахме заедно с група млади хора на 30 юни след поредното представление на „Преподавай трудно” – спектакъл по пиесата „Учителката по английски” от Здрава Каменова. Постановката е моноспектакъл на актрисата Яна Огнянова и насочеността й към образованието и дистанционното обучение са основа на проведената дискусия.

Дискусията беше организирана в партньорство с Асоциация Дебати – България и модерирана от Яна Алексиева – дългогодишен психолог в областта на детско-юношеската и училищна психология и изпълнителен директор на Асоциация Родители. В разговора на сцената участваха Ния Балчева, Полина Петкова, София Лесова и Ялуй Фу – опитни дебатьори и ученици в Първа английска езикова гимназия, Втора английска гимназия и 9та Френска езикова гимназия – София. В публиката взеха участие преподаватели от 120 ОУ София, ученици от столични училища, техни родители и друга зрители на представлението.

Една от липсите на нашето училище е, че често забравя да включи и изслуша детското мнение, да даде пространство децата и учениците да се изразяват, да бъдат граждани и да се борят за различни каузи, подкрепяни от значимите възрастни. Затова и целта на включването на младите хора бе да чуем автентично отношението и мнението им по въпросите и темите заложени в представлението. Те умело успяха да “влезнат в обувките” на участниците в училищния живот, като представиха гледните точки на родителя, учителя, детето и ученика. Публиката също участва в дебата като преподаватели и родители взеха думата и изразиха своята позиция за баланса в отношенията между родители, учители и ученици.

 

Целият анализ на дискусията в статия от психолога Яна Алексиева можете да прочетете тук

 

В партньорство с „Академия за творческо писане за деца” продължихме да търсим гледната точка на ученика. В класовете на сценариста Светослав Томов, водещ на академията 10 ученика на възраст между 10 и 17 г. изразиха своето мнение по въпросите на взаимоотношенията ученик-учител-родител, онлайн обучението и мотивацията на учители.

Можете да се запознаете с техните есета:

Симеон Войнов

Елица Георгиева

Калоян Бояджиев

Елица Иванова

Богдан Атанасов

Калоян Томов

Мартин Динков

Моника Йоцова

 

Медиите за театралната постановка „Преподавай трудно“:

– Репортаж на телевизия Евроком за премиерния спектакъл.

– Участие на актрисата Яна Огнянова в предаването „На кафе” по Нова ТВ.

– Участие на актрисата Яна Огнянова в предаването „100% будни” по БНТ.

 

„Преподавай трудно” е театрален моноспектакъл с автор и режисьор Здрава Каменова, сценограф Ани Янакиева, музика от Павел Терзийски  и с участието на актрисата Яна Огнянова.

Представлението, дискусията и ученическите текстове са част от Театралната програма на Център АЛОС и се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура” 2021.