То те гледа!

Публикувано на

„То те гледа!“ е името на художествена инсталация, изградена пред Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово между 17 и 20 април 2018 г. Реализацията е осъществена от Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС в уъркшоп с деветокласници от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Поводът е текущата в Дома изложба на роденият в Габрово световноизвестен художник Кристо. Инсталацията има временен характер и е изградена от модулни конструкции от плат, опънат върху основа от дървени летви и тел. Модулите се осветяват частично отвътре, което допринася за по-атрактивната визия на произведението, особено във вечерните часове от денонощието.

Мероприятието се осъществява в партньорство с Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово. Реализацията му продължава поддържаната от Център АЛОС традиция на ежегодни занимания на възпитаниците от тревненското художествено училище с различни форми на съвременно изкуство. Инициативата е част от учебно-творческата практика на гимназията и се случва в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуства „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Освен уъркшопа за инсталации, паралелно са осъществени и още два уъркшопа в град Трявна – за лендарт и дигитална фотография, съответно в коритото на река „Тревненска“ и в самото училище. Участници в тях са учениците от Х и ХI клас, а водещи – техните преподаватели Галина Динева и Стефан Петков.

Резултатите от работата и на трите уъркшопа са представени публично на площада пред Общинската администрация в Трявна. На LED екрана пред общината са показани създадените от единайсетокласниците дигитални фотоколажи и фотодокументация от изграждането на инсталацията в Габрово. Творбите на занимавалите се с лендарт, публиката можа да види директно, тъй като са в непосредствена близост до площада.

Образователната платформа за съвременно изкуства „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Снимки: