НОЩ ПЛОВДИВ 2017

Публикувано на

Впечатляваща интерактивно-сетивна инсталация изградиха екип на Център Алос на 16.09.2017. Инициативата е част от десетото юбилейно издание на фестивала „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив. Автори на нсталацията, подготвена специално за НОЩТА, са Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС, а техни асистенти в реализацията са младите артисти Юлия Лазаркова и Албена Иванова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и Иван Иванов и Никола Анастасов от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

Художествената инсталация изградиха на Небет тепе от дървени летви, текстилни материали, чоропогащници, прежда, вата и вградено ултравиолетово осветление. Принципът на работа е заложен в уъркшоп за художествени инсталации, част от образователната ни програма за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Посетителите на НОЩТА, насочвани от авторите на произведението, бяха превеждани през тъмен лабиринт и насърчени да провокират сетивата си. Ориентир на влезлите в първия коридор са фосфоресциращите образи, видни само на ултравиолетова светлина. Изображенията бяха дорисувани със светещи бои от всички желаещи да експериментират. За да излезе от „черната кутия“, всеки търсач на усещания трябваше да преодолее обемни предмети, подвижни прегради и собствените си предубеждения, страхове и очаквания. Подготвеното изпитание даде възможност на изкачилите Небет тепе да проверят усещанията и реакциите си в непозната за тях среда. Желаещите се редиха на опашки до късно след полунощ. Те шеговито нарекоха инсталацията „Дядовата ръкавичка“, защото сме успели да постигнем странен ефект: повече хора влизат, отколкото излизат и защото „е по-голяма отвътре, отколкото отвън“.

Благодарим на домакините за поредното ни вълнуващото участие във фестивала. Надяваме се и догодина да споделим заедно НОЩТА.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България. Център Алос участва за четвърта поредна година в Нощта с домакинството и подкрепата на Фондация „Отворени изкуства“ – Пловдив.

Връзки:

Plovdiv24

Под тепето

Plovdiv-Online

Капана

снимки: