ИМА ГО, НЯМА ГО

Публикувано на

Чудомирови празници, Казанлък 2017

Между 24 и 26 март Център АЛОС реализира уъркшоп за художествени инсталации в градска среда с ученици от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, Казанлък. Впечатляващата инсталация в центъра на града носи названието „Има го, няма го“. Реализацията ѝ се осъществи в рамките на Чудомировите празници. Работата на младите художници съвместно с авторите на инсталацията – Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС се превърна в атракция за жителите и гостите на града.

Инсталацията представлява композиция от големи бели триъгълни призми ситуирани на централния площад в града на розите. Заложена е интеракция с публиката, чрез изрисуване на скрито изображение разделено на фрагменти. Погледнати единствено от точно определена гледна точка фрагментите изграждат подписа на Чудомир, както и неговия образ – запазен знак на ежегодно провежданите „Чудомирови празници“.

В уъркшопа участваха ученици от X и XI клас на казанлъшкото художествено училище. Събитието е в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ и е свързано с усилията на Център АЛОС за повишаване на видимостта на художествените училища от различните части на България чрез участия в събития от местните културни календари.

Реализацията на уъркшопа се осъществи с подкрепата на Фондация Америка за България и фондация „Чудомир“.

Снимки