ЖИВОТЪТ НА РЕКАТА 2017

Публикувано на

С поредица уъркшопи в сферата на съвременното изкуство в Градската художествена галерия на Русе стартира учебната година по програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център Алос.

От 6 до 9 септември по време на учебно-творческата практика на учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе и уъркшопи водени от арт-педагози на Център Алос и преподаватели от училището бяха създадени художествени инсталации. Една от тях бе „Образ на Дева Мария”, създадена от прежда, която кореспондира със скулптората „Зограф” на Георги Радулов. В близост до нея учениците от десети клас създадоха други по-малки художествени инсталации от прежда и природни материали,  разположени в тревната площ пред русенската градска галерия.

На брега на река Дунав учениците от девети клас създадоха поредицаленд-арт  произведения от камъни и други природни материали намерени по крайречието: „Спирала“, „Есетра“, „Балансирани камъни“ и други. Единадесетокласниците се занимаваха с видеоарт. По този начин младите художници излизат от традиционната рамка на обучение и се запознават с художествени форми, които не са засегнати в учебните програми.

Дванадесетокласниците се запознаха с основните принципи по които функционира изкуството в обществото, подготвяне на творческо CV, портфолио, водене на дебат, събеседване, интервю и други похвати необходими на младите артисти за представяне пред публика.

На 9 септември в Градската художествена галерия на Русе учениците представиха пред журналисти, жители и гости на града резултатите от уъркшопите, презентираха се видеа, представящи работния процес по време на уъркшопите и резултатите от тях, както и видеоарт пропизведенията на единастокласниците.

Събитието се реализира с подкрепата на „ВЕЛБЪЖД” АД, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе и любезото домакинство на Градската художествена галерия в Русе и La Maison Hostel.

Обучителна програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

Снимки