Шипченска епопея

Публикувано на

На 26 и 27 август 2016 г. по повод честванията на 139-тата годишнина от боевете на връх Шипка ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ изградиха интерактивна арт инсталация в непосредствена близост до върха. Инициатор на събитието бе областният управител на Област Габрово, а реализацията се осъществи в уъркшоп ръководен от екип на Център АЛОС в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Авторството на проекта са водещите на уъркшопа Добрин Атанасов и Любен Кулелиев.

По продължение на стръмния склон под Паметника на свободата на върха младите художници поставиха множество бели платна. Поради постоянния вятър, характерен за високата част на планината, за устойчивото фиксиране на платната се наложи ползването на въжета. Върху така подготвените основи участниците изрисуваха цветни фрагменти, които погледнати от конкретна гледна точка се обединяваха в общо изображение, представляващо Българския лъв.

Инсталацията предизвика изключителен интерес сред гостите на честванията, което в последствие пролича и от многобройните коментари, снимки и споделяния в социалните мрежи.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Връзки:

бТВ

БНТ

Видео:

Снимки: