Семинар – Изкуство и образование 2016

Публикувано на

­­­За поредна година Център АЛОС организира семинар за преподаватели в сферата на визуалните изкуства от училищата по изкуствата и културата. Инициативата е в рамките на образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Обучението се проведе от 8 до 10 юли, в базата на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна. Темите през тази година бяха насочени към стимулиране на креативността на учениците; промяна на нагласата и повишаване на тяхната мотивацията; запознаване с различни инструменти за генериране на идеи при работа в клас; социално предприемачество и възможности за търговска реализация на ученическа художествена продукция.

Бяха разгледани и различни източници на финансиране на художествени и образователни проекти. Акцент се постави върху темата за оценяване на образованието, енговия обхват и механизмите на различните инструменти за оценка. На срещата бяха обсъдени и новите моменти в закона, свързани с държавните зрелостни изпити по теория на професията, които стават задължителни за учениците от училищата по изкуствата. Обсъдиха се възможни варианти за работа и подготовка на тестове, чрез които да се осъществява изпита.

ПРОГРАМА

8 юли 2016 (петък)

13:30 – 14:00      Запознаване, представяне на дейността на Център АЛОС (д-р Добрин Атанасов, Център АЛОС)

14:00 – 15.30     Техники за стимулиране на креативността при работа с ученици (водещ: Елеонора Карнаса, Фабрика 360)

16:00 – 17:00     Уъркшоп: Тестване на инструменти за генериране на идеи  (водещ: Елеонора Карнаса, Фабрика 360)

17:00 – 18:00      Предприемачество и споделена икономика – как да изкарваме пари от арт проекти (водещ: Елеонора Карнаса, Фабрика 360)

9 юли 2015 (събота)

09:00 – 09:45     Сектор АРТ – възможности за търговска реализация на ученическа художествена продукция на ученици от училищата по изкуствата (Водещи: Росица Маринова, Любен Кулелиев, Център АЛОС)

9:45 – 10:30      Творчески продукти и авторско право. Източници на финансиране на художествени и образователни проекти. (Водещи: Росица Маринова, Добрин Атанасов, Любен Кулелиев, Център АЛОС)

11:00 – 11:45     Емоция + промяна в нагласата на учениците = краткия път към добрите резултати (Водещ: Камелия Методиева, консултант „Личностно развитие“)

11:45 – 12:30     Оценяване на образованието, механизми и критерии за оценка (Презентация: д-р Добрин Атанасов, Център АЛОС)

14:00 – 18:00     Паралелни дискусионни сесии

 

Работна група 1:

Държавни зрелостни изпити по теория на професията (матури) – обхват и механизми за оценяване

Водещи: Ралица Базайтова (главен експерт Отдел “Училища по изкуствата и културна интеграция“ към Министерство на културата на РБ), Добрин Атанасов (Център АЛОС)

 

Работна група 2:

Сектор Арт. Търговска реализация на ученическа продукция.

Развиване на бизнес модел – примери и практики.

Водещи: Росица Маринова и Любен Кулелиев (Център АЛОС), Камелия Методиева, консултант „Личностно развитие“)

 

10 юли 2015 (неделя)

09:00 – 11:00      Работна дискусия – възможности за бъдеща съвместна дейност. Съвместни инициативи. Партньорство. Възможности за реализация на възпитаниците на училищата.

Снимки: