По вода

Публикувано на

С поредица уъркшопи и „пускане по вода“ на кораб във фонтана пред Доходното здание в Русе стартира учебната година по програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център Алос.

От 9 до 14 септември по време на учебната практика на учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе и уъркшопи водени от арт-педагози на Център Алос и преподаватели от училището бяха създадени художествени инсталации „Чайка в полет“, „Звучащи вълни“ и „ОХ‘топод“.

Учениците от единайсети клас се занимаваха с дигитална фотография, фотоколаж и видеоарт. Дванайсетокласните се запознаха с основните принципи по които функционира изкуството в обществото, подготвяне на творческо CV, портфолио, водене на дебат, събеседване, интервю и други похвати необходими на младите артисти за представяне пред публика.

За една седмица младите художници излязоха от традиционната рамка на обучение и бяха запознати с основни принципи на артистични намеси в градското пространство чрез изграждане на художествени конструкции и инсталации, съобразени със спецификата на средата и тематиката на акцията.

На 14 септември учениците представиха мащабните инсталации с музикален пърформанс, който „в крак” със съвременните дигитални технологии превърна водата, растенията и човешките тела в музикални инструменти. В градска среда и в реално време възпитаниците на училището, заедно с професионалисти от общинския оркестър „Биг Бенд Русе“, показаха синтеза на музикални и изобразителни изкуства по нетрадиционен за зрителите начин, една модерна интерпретация на артистични практики и ново общуване с публиката.  Грандиозният спектакъл представи художествените инсталации, резултат от работата на ученици и учители пред Доходното здание в центъра на Русе.

През септември предстоят още няколко уъркшопа, част от програма за обучение „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Сред тях са работилница за „Рисуване със светлина“ за Празникът на София, провеждане на уъркшоп за Художествени инсталации и конструкции по повод Български фестивал на сливата в Троян, участие в Нощта на музеите и галериите Пловдив 2016, ателие „Рисуване със светлина“ по време на Нощта на изкуствата в Стара Загора. За тях очаквайте допълнителни подробности.

Проект „По вода” се изпълнява от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”– Русе в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност  Алос – София с подкрепата на общинска фондация „Град на свободния дух“. Уъркшопите за създаване на художествени инсталации са част от учебната програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център Алос, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Връзки:

Darik News Русе

Dir.bg Русе

Arenamedia.net

MNews.bg

Факти.бг

Видео:

 

Снимки: