Град Арт във Велико Търново

Публикувано на

vinil_18Поредно представяне на изложбата „Град Арт“ , след показването ѝ в Троян, Пловдив, Габрово, Бургас и София, бе реализирано от център АЛОС, този път пред търновска публика. Партньор на изявата бе община Велико Търново, която предостави своята инфраструктура за изложби на открито, ситуирани пред Факултета по изящни изкуства в центъра на града. Изложбата бе показана в периода 14 декември 2015 г. – 30 януари 2016 г. Чрез нея жителите и гостите на старата българска столица имаха възможност да се запознаят с художествени акции, осъществени от център АЛОС в градската среда редица наши градове. Изложбата включва широкоформатни принтове с фотографии на художествени инсталации реализирани в рамките на образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Автори на инсталациите са Добрин Атанасов и Любен Кулелиев. Работите са създадени в уъркшопи с участието на ученици от училищата по изкуствата към Министерството на културата.

Повечето от представените арт инсталации са част от по големи културни събития сред които „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив, „Чудомировите дни“ в Казанлък; фестивалите „Включи града“ в Бургас, „Локация Център“ в Габрово, „Български фестивал на сливата“ в Троян, „Арт лято“ във Велико Търново. Бяха показани и реализации от Трявна, Русе и Варна.

Изложбата е сред акцентите в кампанията на център АЛОС за популяризиране на училищата по изкуствата сред местните общности чрез включването на дейности на ученици и преподаватели в местните културни календари.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Снимки: